Przyczyny cierpnięcia zębów w czasie ich szczotkowania. Wystarczy, że ktoś spożyje np. jabłko by ścierpły mu zęby. Co jest tego przyczyną? Jak należy temu zapobiec? Przyczyną cierpnięcia zębów mogą być tzw. ubytki przyszyjkowe.
Mają one formy rowków, które rozwijają się w zębinie nieopodal dziąsła (definiuje się je jako abrazyjne wcięcia przyszyjkowe). Podczas spożywania kwaśnego, gorącego bądź zimnego pokarmu, następuje podrażnienie zakończeń nerwowych, które są ułożone w otwartych kanalikach zębinowych. Z tej przyczyny, pojawiają się dolegliwości, takie jak właśnie cierpnięcie zębów. Tworzeniu się ubytków przyszyjkowych, sprzyjają również wady zgryzu (zęby są przeciążone oraz w łatwy sposób pękają), a dodatkowo nieprawidłowa technika szczotkowania zębów.
Mimo negatywnego działania na zęby, wybranych owoców, absolutnie nie powinno się, i nawet nie wolno z nich rezygnować. Są ją one skarbnicą witamin oraz składników mineralnych. Polepszają naturalną odporność ustroju, regulują procesy metaboliczne oraz pomagają zadbać o smukłą figurę. Powinno się jedynie przestrzegać kilku następujących zasad:
– Po spożyciu kwaśnych owoców dobrze jest usta przepłukać wodą, dlatego że płyn neutralizuje działanie kwasów, a także przywraca korzystne pH w jamie ustnej.
– Soki owocowe najlepiej jest pić przez słomkę, w celu maksymalnego ograniczenia ich kontaktu ze szkliwem.
– Drobne owoce, np. wiśnie, maliny, porzeczki, można zmiksować z naturalnym jogurtem, który posiada odczyn zasadowy, a więc unieszkodliwia aktywność kwasów.
– Po zjedzeniu kwaśnych owoców nie wolno od razu myć zębów – szkliwo rozmiękczone przez kwasy mogłoby zostać nieodwracalnie uszkodzone podczas szczotkowania.